Pir-i Şifaa | Amasya Hacamat


Hacamat nedir?

Vücutta kanın bir yerde toplanıp ince toplardamarlardan gerekli ekipmanlarla alınmasıdır.Hacamatın 7000 yıllık bir tarihçesi vardır.İslam tıbbında en önemli tedavi ve hastalık önleme yollarından birisidir. Hacamat sadece tedavi amaçlı olmayıp bağışıklık sistemini de güçlendirir.Hacamat uygulamaları İslamdan önce de vardı. Hz.peygamber zamanında da hacamatla ilgili çok hadisler rivayet edilmiştir. MÖ 1500 yıllarında Mısırda uygulaması yapılan hacamat 4000 yıl önce de İranda Hindistan ve Çinde de uygulanmaktaydı. 19.yy’da Avrupada aşırı derecede yayılan hacamat günümüzde de bir çok ülkede tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

Hacamat Hangi hastalıklara iyi geliyor?

Dünya’da bir çok tıp derneklerinin yayın organlarında ve akademik çalışmalarda Hacamatın aşağıdaki hastalıkların tedavisinde uygulandığı tespit edilmiştir.

Kolestrol, kas ağrıları, bel ağrıları, baş ağrıları, migren, cilt tedavilerinde (sivilce),sedef alerjilerde, uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde, kalp kroner damar hastalıklarında, menopoz yan etkileri tedavilerinde, adet bozukluklarında, bazı hormon bozukluklarında,tansiyon, imyon(bağışıklık) sistemi güşsüzlüğünde,şeker hastlıkları, cinsel problemlerde,yüksek tansiyon, romatizma (eklem hstalıkları), bazı kısırlık tedavilerinde, stres ve depresyon, kan koyuluğu(polisitemi), sindirim sistemi bozukluğu, böbrek yetmezliği, erken boşalma, idrar kaçırma, ağız yaraları, lokal enfeksiyonlarda, bazı göz hastalıklarında, uyku çokluğu hematom tedavileri cilt apseleri ve çıban, kanda yükselen demir oranını düşürülmesi, selülit ve diğer hastalıklar…

Hacamatın etkileri nelerdir?

Hacamatın etkilerinden bazıları şunlardır;

Hacamat Bağışıklık sistemini güçlendirir (hücreleri artırır), toksinleri dışarı atar. Toplanan kanın vücüttan atılması kan dolaşımını hızlandırır. Kan hücrelerini yeniler. Kan yapım merkezlerini harekete geçirir, hafızayı kuvvetlendirir, Uyuşukluğa iyi gelir. Faydaları saymakla bitmeyen hacamatın 70 çeşit hastalığa etkisi ispat olunmuştur.

Hacamat nasıl yapılır?

İslami hacamatta önce vucuda masajla hazırlık yapılır. Belirli noktalara kupa çekilerek vücuttaki kan toplanır. Sonra steril yollarla küçük çizgilerle ciltte toplanmış bu kan dışarı atılır. Kandaki yağlar, toksinler ve vücutta yan etkisi olan bazı maddeler belirli miktarda toplanır. Steril sistemle enfeksiyon kapılması sıfıra indirilir. Kesiklerden önce hacamat yeri antiseptik maddeyle temizlenir ve hacamattan sonra steril pansuman yapılır. Deri üzerinde kesik izi kalmaması için çizgiler küçük ve derinliği az olmalıdır. Kadınlarda bu hacamat çizgileri steril iğnelerle yapılır. Bu sebepten dolayı vücutta hiçbir iz kalmaz.

Diğer tedavi yöntemleriyle kıyaslanması:

Hacamat diğer tedavi yöntemlerine nazaran daha ekonomiktir, yan etkisi yoktur, kolay ,basit ,hızlı etki gösterir. Kültürümüze ve inanç sistemimize uygundur. Hastanın ruhsal noktalarını etkileyen tedavi yoludur.


İslami Tıpta Hacamat Noktaları Nelerdir?

İslami Tıptaki hacamat uygulama noktaları Çin, Hindistan, Amerika ve Avrupadaki hacamat noktalarıyla farklıdır. Genel noktalar; hastalık durumlarında yapılabilir ve hastalıkları önlemek içinde bu noktalar kullanılır. Lokal noktalar; hadis kaynaklarından alınan bilgilere göre bazı hastalıklara fayda verir. Baş hacamatı; migrene, sırt hacamatı; tansiyon hastalıklarına bacak hacamatları; kadın hastalıkları ve benzeri bir çok hastalıklara iyi gelir. Bu noktalar çok önemli ve belirli hastalıklara etkisi olduğuna göre haccamın bu noktaları çok iyi bilmesi gerekir. Maalesef ülkemizde uygulanan tedavi yöntemleri İslami tıp noktaları değil Çin Hindistan ve Avrupadan gelen kupaterapi noktalarıdır. Bu noktalar çakralara göre yapılmaktadır. Bu uygulamaların tamamının Geleneksel İslami Tıpta hiçbir karşılığı yoktur ve uygulamalar hatalıdır.

Hacamatta ne kadar kan alınır?

İnsanın yaşına, kilosuna, mizacına, hastalığına göre en çok (her seans için) 200 cc kan alınmalıdır. 2,5-60 yaş aralığında hacamat yapılabilir. Çocuklarda 2 yaşından önce bağışıklık sistemi güçlenmediğinden dolayı bu yaşa kadar hacamat yapılmamalıdır. 60 yaş üstünde ise kan yapısı problemlerinden dolayı genel hacamat yapılmaz. Ama hsatalıkların durumuna göre 40 gününü doldurmuş çocuklara uzman gözetiminde hacamat yapılabilir. Bunlarda çok kan alınmaz sadece birkaç çizgiyle ve 5 cc kan alınarak hacamat yapılır.

Hacamat aşamasındaki hazırlıklar?

Hacamattan yaptırılmadan önce abdest alınmalı, kıbleye dönülmelidir. Bilenlerin ayetel kürsi okuması veya dinlemesi efdaldir.Haccam hacamat duasını okur, hacamat esnasında salavat getirilir. Hacamat sırasında rahat olunmalı, vücütta yüzük, saat, gözlük gibi takılar olmamalıdır. Hacamat olunacak kişinin tansiyonu ölçülmelidir.

Kimlere hacamat yapılmaz?

2 yaşından küçük çocuklara, 60 yaş üstü kişilere, hamile kadınlara, hemofili hastalarına, varfarin ilacı kullananlara, kan pıhtılaşması sorunları olanlara, mizacına göre bazı kişilere, adet dönemindeki kadınlara, aids ve hepatit hastalarına hacamat yapılmamalıdır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalarda hacamat yapılmaması daha iyi olur.


Her insan yılda kaç defa hacamat yaptırmalıdır?

Sünnet amaçlı yapılan hacamatlarda yaşa göre hacamat periyotları değişiklik gösterir.Örneğin 40 yaşındaki bir insana 40 günde bir hacamat yapılabilir.

Hacamatın yan etkileri Nelerdir?

Steril olmayan duurmlarda enfeksiyon riski vardır.Hacamatın Uzmanlar dışında yapılması durumunda vücutta iz kalabilir, unutkanlık, kan koyuluğu ve kansızlık rahatsızlıkları görülebilir. Hacamattan sonra uzmanlar tarafından özel beslenme programları düzenlenmelidir. Hacamattan sonra bol sıvı tüketilmeli (bal şerbeti, nar suyu vb.). Uzman gözetiminde yapılan hacamatlarda bugüne kadar yan etkilere pek rastlanılmamıştır. Hacamattan sonra bayılma gibi geçici durumlar gözükebilir. Bu durumda hasta sağ tarafına yatırılarak hacamat tamamlanır.